Valentijn en Valentijnsdag

  • Posted By : Cupido
  • 14 februari

1. Sint Valentijn

Sint Valentijn was een heilige uit de 3de eeuw, herdacht in het Christendom op 14 februari, de dag dat hij stierf. In 496 doopte Paus Gelasius de 14de uit tot de dag van de heilige Valentijn, maar het is pas in de middeleeuwen dat het ook een dag werd van liefde en romantiek.

Valentijn valt niet overal op dezelfde dag. In de Anglicaanse communie en de Lutherse kerken viert men Sint Valentijn op 14 februari. In de Oosters-orthodoxe kerk wordt hij op 6 juli gevierd en de Oosters-orthodoxe kerk kent het feest van Hieromartyr Valentine, bisschop van Interamna, op 30 juli. In 1969 verwijderde de rooms-katholieke kerk Valentijn van de algemene Romeinse kalender en liet de kerk de liturgische viering over aan lokale kalenders. De rooms-katholieke kerk blijft hem wel als een heilige erkennen en noemt Valentijn in de Romeinse martyrologie op 14 februari.

Sint Valentijn stond in Italië bekend om de mooie bloementuin die hij onderhield in het klooster. Hij ontfermde zich over de armen en kwetsbaren en bracht hem dan regelmatig een bloemetje. Van overal kwamen mensen om te kijken naar zijn bloementuin. De bisschop gaf jonge koppels een mooie bloem als teken voor trouw en liefde.

De bischop werd op 14 februari 269 onthoofd met een zwaard en stierf een marteldood. Valentinus werd gearresteerd voor het blijvend evangeliseren en het verkondigen van het geloof in Jezus. Hij werd naar de prefect van Rome gestuurd, keizer Claudius II. Claudius kwam eerst goed overeen met Valentinus en weigerde hem ter dood te veroordelen. Dat veranderde toen Valentijn probeerde om Claudius te bekeren tot het Christendom. Claudius Gothicus gaf Valentinus de keuze om ofwel zijn geloof op te geven ofwel doodgeknuppeld en onthoofd te worden. Valentijn koos voor het laatste en werd zo martelaar voor het Christendom. Zijn executie vond plaats op de Piazza del Popolo op 14 februari 269.

Het aantal legendes achter Sint Valentijn valt niet op 1 hand te tellen. Een van de legendes vertelt dat priester Valentinus in het geheim Christelijke bruiloften uitvoerde voor jonge koppels, zodat de mannen hun legerdienst konden vermijden, terwijl op die moment het aantal soldaten fel was uitgedund. Voor hem zou Valentijn hartjes uit perkament hebben gesneden, wat dan geresulteerd zou hebben in het gebruik van hartjes op Valentijn, zodoende dus ook hier op de site.

Naast heel deze historiek is er nog een zeer duistere historiek over het onstaan van valentijn. Het ging om uitbundige en gewelddadige Romeinse seksorgiën die initieel plaatsvonden voor het feest van Lupercalia en die uitzwermden over heel Europa.

2. Valentijnsdag

De romantiek we kennen bij valentijn komt overgewaaid uit Engeland in de 14de eeuw, met name door het werk van Geoffrey Chaucer. Die schreef in zijn gedicht Parlement of Fouls Want dit was op Sint-Valentijnsdag, als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen. Professor Jack B. Oruch die onderzoek voert naar de oorsprong van valentijn is er van overtuigd dat er voor Chaucer geen sentimentele context verbonden was aan de feestdag. In de middeleeuwen geloofde men ook dat de volgens paarden midden februari. Hoe het ook zij, sinds de middeleeuwen wordt de feestdag algemeen erkend als een dag voor romantiek en toewijding.

Eerst is men in de Verenigde staten dan heel het valentijngebeuren beginnen commercialiseren. Midden jaren 90 is het dan ook in België en Nederland een groot commercieel gegeven geworden. Mensen geven elkaar rozen, bloemenwinkels floreren, lingerie gaat als zoete broodjes over de toonbank en winkels spelen hier maar al te graag op in. Er ontstaan zelfs websites die speciaal gericht zijn op alles wat met valentijn te maken heeft ;) In Nederland werden er onder andere valentijnspostzegels uitgegeven. Volgens Het Parool deed in 2007 35 procent van de Nederlanders mee met Valentijnsdag, in 2011 was dat gedaald naar 29 procent en in 2012 naar 24 procent en volgens nu.nl daalde het in 2015 verder naar 21 procent.

Vroeger had valentijn ook meer een anoniem karakter. Je kreeg dan bijvoorbeeld een roos van een anonieme aanbidder. Of je kreeg een boeketje om je ergens voor te bedanken. Door de commercialisering is dit een beetje weggegaan. Het is ook zo dat mensen minder schroom hebben te vertellen dat ze een oogje op iemand hebben. Daarom zien we in Nederland vaak een beweging waarbij men eerder de 'normale' zaken gaat verpakken in een leuk 'valentijn verpakking'. Chocolade in de vorm van een leuk hartje bijvoorbeeld.

Er bestaan ook veel anti-valentijnsbewegingen. Dit kan allerlei redenen hebben. Men geeft bijvoorbeeld de argumentatie dat elke dag in het teken moet staan van de liefde en dat die ene dag soms een beetje ironisch kan zijn als men de rest van het jaar in een gebrekkige relatie zit. Sommige mensen hebben ook nog steeds slechte herinneringen aan valentijnsdag op school, waar de populaire meisjes helemaal uitgedost de show steelden. Ook is het voor vele singles een doorn in het oog, zij hebben niemand en dit wordt hen dan extra op de neus gedrukt, alsof het erg zou zijn om single te zijn. Er worden tegenwoordig ook veel valentijn dating dagen georganiseerd voor singles die op zoek zijn naar romantiek.

artikels

Lees ook

WTF valentijn

3 redenen waarom valentijn 2020 altijd zal bijblijven

Sinds 2020 is er nu ook een aparte feestdag voor minnaars, want je kan onmogelijk bij je vrouw en bij je minnares zijn. En wat met singles? Dat en sappige verhalen van obers over valentijn fails.

lees meer

Quiz

Hoe romantisch ben jij? Ontdek het hier

Doe mee aan deze romantische personlijkheidstest en ontdek hoe geschikt jij bent voor valentijn.

doe de test

Waarom Valentijn

Waarom vieren we eigenlijk valentijn en valentijnsdag?

De geschiedenis van valentijn gaat terug tot de Romeinen, waar bisschop valentijn als martelaar stierf. Hij was gekend als een zeer hulpzaam man die opkwam voor de zwakkeren en de minderbedeelden, maar werd onthoofd omdat hij de keizer probeerde te converteren naar het Christendom.

ik wil weten waarom

Duistere geschiedenis van valentijn

De duistere geschiedenis van het ontstaan van valentijn en de valentijnsorgien

De geschiedenis van valentijn kent ook een duisters kantje. Eigenlijk is valentijnsdag ontstaan uit een oud heidens feest waarbij er massa orgien plaatsvonden die hun oorsprong vonden in de grot waar Romulus en Remus ooit Rome oprichtten.

ok vertel me meer

Valentijn of valentijn

Hoe schrijf je nu eigenlijk valentijn?

Met of zonder hoofdletter? En is het Valentijnsdag of valentijnsdag? En is het valentijnscadeau of Valentijnscadeau.

zeg het nu

Romantische hotels dichtbij
Creatief

Creatieve dingen die je zelf kan doen voor valentijn

Blut? Geen geld meer om je valentijn te verwennen? Dat hoeft geen probleem te zijn, er zijn immers dingen die je zelf kan doen die geen geld hoeven te kosten. En het is de attentie die telt!

aan de slag

Romantische hotels dichtbij
Romantische hotels dichtbij

Romantische hotels dichtbij

Een weekendje weg voor valentijn met de wagen? Dan wil je niet te ver rijden (of je valentijn is al om zeep voor je er bent). Wij selecteerden een aantal super romantische hotels die niet al te ver weg zijn voor een zalig weekendje weg.

toon mij die hotels

Romantische bed and breakfasts
Romantische B&B

Romantische bed and breakfasts

Kies je voor de charme van een B&B? De laatste jaren zijn er veel nieuwe bijgekomen, wij maakten een selectie van een aantal romantische B&B's die bereikbaar zijn voor een romantisch weekendje weg.

toon mij die bed and breakfasts

Romantische Toplocaties

Romantische Toplocaties voor valentijn

Sommige verblijven zijn zo tot de verbeelding sprekend dat ze een categorie op zich vormen. Wij selecteerden een aantal toplocaties voor uw valentijn. Zet de koffers maar al klaar!

show me